Turismul

Turismul

    Pe o întindere de aproape 15 km pătraţi, cât măsoară comuna Iara, întâlneşti o mare varietate a reliefului. Plecând din centrul comunei, Iara spre Băişoara şi Valea Ierii, călătorul întâlnește falnicii munţi ai Apusenilor, nu departe Muntele Mare, Muntele Băişorii, Muntele Agrişului, Muntele Filii, Muntele Săcelului, cu păduri întinse de brad, fag şi stejar.De la Cacova Ierii ajungi la Valea Vadului, o frumoasă localitate românească spre Muntele Cacovei cu vârful Boinic de  1457 m. Mai departe, la mică distanţă în muntele Băişorii există o staţiune foarte  apreciată de turiști, stațiune in care  după anul 1990 s-au construit o mulţime de case de vacanţă.Daca pornim de la  Iara  pe Valea Ierii spre  satul Surduc până la Buru, distanţă de 8 km.,  vom întâlni din nou un  munte  de înălţime mai mică, păduri  de-o  parte şi de alta si  ape limpezi.În apele cristaline ale râului Valea Ierii, apă care despică munţii, se găsesc cei mai frumoşi păstrăvi şi lipani din zona Apusenilor.Întreaga zonă a Ierii este bogată în animale sălbatice, loc bun pentru vânat, mistreţi, căpriori, iar mai sus  spre Valea Ierii poţi vedea şoimi, urşi şi cerbi.

    Intrând în satul Buru, pe D.N. 75, daca o  luam pe valea Arieşului în sus, întâlnim  pitoreasca localitate Lungeşti, un sat mic aşezat de-a lungul Arieşului, cu oameni blânzi, buni, gospodari şi primitori de oaspeţi.Tot pe cursul Arieşului la câţi-va kilometri spre dreapta se afla  satul Ocolişel – un sat retras, loc de agrement şi odihnă, de drumeţie, aici  aflându-se  Cheile Ocolişelului. Este o zonă  turistică frumoasa ,  unde s-au construit numeroase case de vacanţă.Dacă o iei de la Buru în jos spre Turda, la doar 2 km. întâlneşti o zonă deosebită,cu pădure  deasă, unde este amplasata  Cabana Buru.La o distanţă de doar 5 km. de cabana Buru se află localitatea Moldoveneşti, localitate în care se găsesc ruinele cetăţii medievale. Un alt traseu pe care călătorul îl poate parcurge, deosebit de interesant, de la Buru spre Remetea (jud. Alba),  ducea spre o zona deosebită, unde întâlneşti două mănăstiri, falnicul colţ al Muntelui Trascăului şi mai departe ruinele cetăţii Colţeşti.Satul  Iara, centrul comunei este o localitate cu o istorie bogata, cu peste 716 ani vechime, atestată documentar din anul 1288, o aşezare târg.Multă vreme Iara a cunoscut o mare activitate meşteşugărească, pe prim plan aflându-se olăritul. Aici se aflau renumitele produse ceramice, realizate de olari a căror faimă a trecut de graniţele ţării.

    La Iara, se găsesc biserici care au o arhitectură diversă şi o istorie deosebit de interesantă. În primul rând biserica unitariană care are o vechime de peste 750 de ani şi biserica reformată în care sunt păstrate o serie de documente vechi, de mare preţ.

    Studiile şi analizele care au fost realizate, au dus la concluzia că în comuna Iara există anumite zone care trebuie să fie protejate prin lege:

  • Defileul Arieşului cu râul Arieş ce reprezintă o adevărată coloană vertebrală pentru Munţii Apuseni;
  • Depresiunea Buru, cu o lungime de 2 km;
  • Cheile Borzeşti care încep în Buru unde întâlnim repezişuri şi cascade si un peisaj sălbatic;
  • Cheile Ocolişelului, în care apar la partea superioară numeroase stânci şi mici abrupturi mascate de vegetaţie arborescentă.

Unități de cazare și alimentație publică

    Complexul turistic Buru oferă o cazare călduroasă si condiții “ca acasă” la prețuri avantajoase pentru oricine, iar restaurantele noastre va stau la dispoziție cu cele mai gustoase mâncăruri si o gama diversificata de băuturi, totul pentru a satisface cat mai bine poftele dumneavoastră.

    Complexul dispune de:

  • Doua hoteluri, primul hotel de 2 stele cu 18 camere duble si 2 apartamente compuse dintr-un dormitor si un salon-sufragerie, iar al doilea de 3 stele cu 28 de locuri in camere cu 2 paturi.
  • Doua restaurante ambele categoria I, primul având un număr de 80 de locuri, o terasa descoperita cu o capacitate de 100 de locuri, o terasa acoperita cu un număr de 150 de locuri si o     parcare păzită de 40 de locuri. Al doilea restaurant are o capacitate de 40 de locuri cu o terasa descoperita de 150 de locuri si parcare păzită cu 60 de locuri.

Tipărire Email