• Home
  • Strategia de dezvoltare locală 2006 - 2013

Planul strategic de dezvoltare socio-economică a comunei Iara 2006-2013

Pentru descarcarea documentului pdf va rugam deschideti atasamentul de mai sus. 

Redam mai jos introducerea documentului "Strategia de dezvoltare locala a comunei Iara 2006-2013".

Capitolul I - Introducere

1. Efectele - Restructurarii Industriei Miniere.

Abordarea reconstructiei socio-economice a acestor zone din perspectiva politicilor guvernamentale de dezvoltare regionala si locala.
Procesul de aderare si integrare a Romaniei in Uniunea Europeana a insemnat si un amplu proces de restructurare, privatizare si eficientizare a economiei romanesti. 
Acest proces nu a ocolit nici sectorul minier la care economia comunei Iara a fost puternic ancorata. La nivelul judetului Cluj, comuna Iara a fost comuna pe raza careia s-a desfasurat cea mai ampla activitate miniera, fiind astfel si cea mai dependenta ca economie locala, de aceasta activitate.
Procesul de restructurare a industriei miniere, prin inchiderea sau renuntarea la unele exploatari miniere, a inceput inca din anul 1991 dar, masivele disponiblizari si inchiderea a zeci de unitati miniere mari consumatoare de resurse financiare si materiale s-a declansat incepand cu anul 1997, la presiunea organismelor financiare internationale.
Acest proces nu a inclus la inceput si o componenta de stopare a declinului economic al acestor zone miniere si de identificare si de sustinere a unor alternative economice viabile.
Efectele imediate ale acestui proces de restructurare a activitatii miniere valabile si pentru zona Iara, au fost :

explozia somajului in aceste zone;
scaderea puterii de cumparare a populatiei si implicit scaderea nivelului de trai;
decuplarea acestor zone de la viata economica si sociala a regiunii din care fac parte;
aparitia simptomelor saraciei;
migrarea unei parti a populatiei, exclusiv cea activa si mai ales cei tineri, spre alte regiuni ale tarii sau in spatiul comunitar european;
scaderea veniturilor la bugetele locale;
scaderea calitatii vietii oamenilor din aceste zone.

Zona Iara a resimtit din plin acest soc deoarece 69 % din populatia activa de pe piata muncii, lucra in anul 1997 si pana i anul 2004, in sectorul minier, iar pe raza comunei, precum si in zonele invecinate existau mai multe exploatari miniere care apartineau de Sucursala Miniera Iara.

Procesul de restructurare al industriei miniere a condus la o depreciere drastica a vietii economice si sociale a comunei.

In absenta unor politici si strategii de dezvoltare la nivel national si regional, comunitatile miniere erau astfel condamnate la o disolutie socioeconomica totala.

Prin urmare, crearea unor parghii institutionale guvernamentale cum este Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM), infiintata in anul 1997 prin OUG 64, a insemnat primul pas in vederea unei abordari institutionalizate a problematicii zonelor miniere si prima interventie planificata si organizata cu sprijin financiar guvernamental pentru identificarea unor solutii si implementarea unor masuri socio-economice de reconstructie a acestor zone miniere.

Initierea, elaborarea si implementarea Proiectului Pilot al ANDZM "Diminuarea Impactului Social", cu finantare de la Banca Mondiala, a reprezentat al doilea pas important si a insemnat pentru comuna Iara, prima posibilitate de accesare a unor fonduri pentru dezvoltarea locala.
Desi obiectivele urmarite de proiect au fost:

sustinerea unor activitati pentru crearea locurilor de munca in zonele miniere;
reconversia profesionala a fortei de munca si acordarea de sprijin
pentru intrarea pe piata muncii a membrilor familiilor minierilor ;
sustinerea activitatilor de dezvoltare comunitara ;
cresterea capitalului social si a gradului de coeziune sociala si economica ;
crearea unor structuri care sa sustina dezvoltarea locala si sa conduca la cresterea capacitatii comunitatilor si a factorilor implicati in acest proces ;
sprijin pentru administratiile locale din aceste zone, in activitatile privind scrierea de proiecte si identificarea unor surse de finantare ;

Resursele financiare reduse, fapt specific proiectelor pilot, precum si catalogarea de catre Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere, a unor zone miniere, cum este si zona Iara, ca zone periferice sau de rangul II, comparativ cu bazine miniere de tipul : Valea Jiului, Bazinul Gorj, au condus la o situatie de discriminare privind accesarea fondurilor si a facut ca pentru zona Iara acest Proiect Pilot al ANDZM, sa nu fi avut un impact semnificativ.

De asemenea timpul indelungat de implementare, formalitatile si procedurile aplicate privind lansarea si accesarea programelor , au permis accentuarea declinului economic si social in perioada 2000 – 2004.
Fiind zona miniera de referinta in judetul Cluj, comuna Iara este in momentul de fata beneficiara aplicarii tuturor componentelor celui de al doilea Proiect derulat de ANDZM si anume "Regenerarea Socio-Economica a Zonelor Miniere".

O corelare a acestui Proiect cu potentialul local , cu o strategie de dezvoltare locala, cu strategia de dezvoltare regionala, va putea conduce la rezultate mai bune in procesul de dezvoltare al comunei Iara in urmatoarea perioada de timp.

Raportarea acestei strategii la conceptele de dezvoltare locala si dezvoltare regionala, la necesitatea planificarii, la identificarea nevoilor locale prin consultare comunitara si la sursele de finantare identificate sau posibile, poate da un orizont real si concret procesului de dezvoltare locala.

Tipărire Email

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates